RESTAURACJA ZABOREK
“Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo – nawet do własnej rodziny.”
Oscar Wilde
Kuchnia regionalna
W Pensjonacie Uroczysko Zaborek serwujemy dania kuchni podlaskiej opartej na tradycyjnych lokalnych produktach i ziołach z własnego ogrodu. W sezonowym menu można znaleźć np. kluski z pokrzywą, jarmużowe kotleciki czy cukiniowe placki, ale też prawdziwą babę ziemniaczaną, kartacze, gryczane bliny czy parowańce z jagodami.
Zapraszamy również na domowe wypieki i aromatyczną kawę
Menu
W restauracji Zaborek nie ma stełego menu a weekendowa karta odsłania za każdym razem nowe dania regionalne
Pierogi
o rozmaitych nadzieniach
z białą kiełbasą i chrzanem, kaszanką, mięsem i wiele innych
Kartacze
Kluski jarmarczne
Parowańce
z jagodami, musem malinowym i truskawkowym
Zupy
z dyni, buraka, pieczonego ziemniaka
Baba ziemniaczana
i wiele innych dań regionalnych
Napisali o nas
…najbardziej zachwyciły nas potrawy z karty, które można dostać w tutejszej restauracji (możecie zajrzeć do Zaborka tylko na obiad, jeśli mieszkacie gdzie indziej) – te lokalne, regionalne, typowe właśnie tutaj. To, czego na co dzień nie jadamy, za czym tęsknimy. Potrawy, dla których zwykle jeździmy na wschód Koniecznie spróbujcie cepelinów z soczewicą, pyz z mięsem, pysznych blinów żmudzkich z mięsem i wielka łyżką śmietany. Łukasz zajadał się też pierogami z białą kiełbasą i chrzanem oraz gołąbkami leśnym (z grzybami i kaszą w środku), a ja żałowałam, że tylko raz trafiliśmy na kluski kładzione z serem białym, boczkiem i szczypiorkiem
…Kluski z pokrzywą – rewelacja tego wyjazdu. Jakkolwiek dziwnie nie brzmi ta kombinacja – uważam, że warto tego spróbować! Całość tworzy absolutnie unikalną i ciekawą kompozycje. Super!… W karcie oferowany jest zestaw pierogów o rozmaitych nadzieniach: z mięsem, zaborkowych (z serem i miętą) oraz z soczewicą. Udało się dla Poli i Neli zamówić tylko mięsne. Po prostu innych nie jedzą! Małą obawa była tylko oto, że te mięsne miały… zielone ciasto. A jak większość rodziców pewnie wie, zielone jest bleee… szczególnie dla 5 latków. Tu nie było absolutnie żadnych problemów. Pierogi znikały w tempie zastraszającym…
…Spodziewany hit tego wyjazdu i tak też było. Bajecznie? Baśniowo? Idyllicznie? Ciężko ubrać w słowa opis tego miejsca, na pewno będącego w czołówce tego typu obiektów w Polsce. Podbno już w pewnym sensie „kultowego” wśród ludzi wybierających się w te rejony Polski. Właściciele i Twórcy pensjonatu a właściwie kompleksu w stylu szlacheckiego zaścianka, połączyli wszystko, co nas fascynuje ostatnimi miesiącami w jednym, sporych rozmiarów czarującym miejscu w środku lasów niedaleko słynnego Janowa Podlaskiego…
.Jest trochę jak na rodzinnym obiedzie. Na takim, na którym króluje regionalna kuchnia: pyszne parowańce z jagodami, jeszcze lepsze pierogi i racuchy. Uroczysko Zaborek to wynik miłości do historii i tradycji plus rodzina, w której każdy umie coś wyjątkowego. Ktoś potrafi przenieść chatę pamiętającą czasy powstania styczniowego, ktoś zna się na zieleni, ktoś szyje, a ktoś wie, jak iść z duchem czasu i sprawić, żeby Zaborek nie został smutnym skansenem, tylko miejscem tętniącym życiem i kuchnią pełną tradycyjnych smaków…
..na szczęście pokoje nie przypominają nudnych pomieszczeń hotelowych. Mają niepowtarzalny charakter dzięki pomysłowym dodatkom, choć w pełni zachowują swoją funkcjonalność. Mają jeszcze jedna dodatkową zaletę. Kiedy już najemy się przepysznym jedzeniem z tutejszej restauracji, będziemy mieli bardzo blisko na sjestę. A uwierzcie mi, tutejsza szefowa kuchni przygotowuje ze swoim zespołem doskonałe jedzenie…
…Uroczysko Zaborek, jeden z najbardziej niezwykłych hoteli na świecie. Jego stworzenie oraz ocalenie wielu wyjątkowych, zabytkowych budynków to splot szczęśliwych okoliczności. Okoliczności, dzięki którym mamy szansę chociaż na chwilę uciec od pędzącej codzienności, przenieść się w czasie i zaznać prawdziwego życia na Podlasiu…
Zapraszamy
Szanowni Goście,
Restauracja Zaborek funkcjonuje w sezonie od kwietnia do listopada.
W okresie wiosenny i jesiennym restauracja czynna w soboty oraz niedziele w godzinach 12:00 – 17:00.
W lipcu i sierpniu restauracja czynna od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00 – 17:00.
Wymagana wcześniejsza rezerwacja stolików
Kontakt
83 341 30 68